05 Jul

Steigerhouten onderhoud

Steigerhouten tuinmeubelen zijn niet alleen stijlvol en duurzaam, maar ook relatief gemakkelijk te onderhouden. Met de juiste zorg en aandacht kun je ervoor zorgen dat je steigerhouten meubelen er jarenlang mooi uitzien. Hier zijn enkele belangrijke tips voor het onderhouden van je steigerhouten tuinmeubelen.

Reiniging

Een regelmatige reiniging is essentieel om je steigerhouten tuinmeubelen vrij te houden van vuil, stof en vlekken. Gebruik een zachte borstel of een vochtige doek om het houtoppervlak voorzichtig af te vegen. Vermijd agressieve reinigingsmiddelen, omdat deze het hout kunnen beschadigen. Indien nodig kun je milde zeep of een speciale houtreiniger gebruiken, maar spoel het hout altijd goed af met schoon water.

Behandeling

Om de levensduur van je steigerhouten tuinmeubelen te verlengen, is het aan te raden om ze regelmatig te behandelen. Dit kan worden gedaan met behulp van een speciale houtolie of -beits die het hout voedt en beschermt tegen weersinvloeden. Breng de olie of beits gelijkmatig aan met een zachte doek of een kwast en laat het goed intrekken. Herhaal deze behandeling jaarlijks of volgens de aanbevelingen van de fabrikant.

Bescherming

Naast regelmatige reiniging en behandeling is het belangrijk om je steigerhouten tuinmeubelen te beschermen tegen extreme weersomstandigheden. Hoewel steigerhout van nature bestand is tegen verschillende weersinvloeden, is het raadzaam om je meubelen tijdens langdurige periodes van regen, sneeuw of intense zon te beschermen. Dit kan worden gedaan door middel van meubelhoezen of door de meubelen binnen op te bergen.

Onderhoudstips

Hier zijn enkele aanvullende onderhoudstips om je steigerhouten tuinmeubelen in optimale staat te houden:

  • Vermijd direct contact met hete voorwerpen, zoals hete pannen of bbq's. Gebruik onderzetters of hittebestendige materialen.
  • Verplaats je meubelen regelmatig om slijtage en verkleuring gelijkmatig te verdelen.
  • Vermijd scherpe voorwerpen die krassen kunnen veroorzaken. Gebruik bijvoorbeeld onderzetters voor glazen en vermijd het slepen van voorwerpen over het houtoppervlak.
  • Controleer regelmatig op losse schroeven en draai ze indien nodig aan om de stabiliteit van je meubelen te behouden.

Conclusie

Steigerhouten tuinmeubelen kunnen jarenlang meegaan en een prachtige toevoeging zijn aan je buitenruimte. Door regelmatig te reinigen, te behandelen en te beschermen, kun je ervoor zorgen dat je tuinmeubelen er altijd mooi uitzien en hun levensduur verlengen. Met de juiste zorg en aandacht kun je blijven genieten van de natuurlijke schoonheid en duurzaamheid van je steigerhouten meubelen.

+